Balaton Hangja Országos Énekverseny története

A Balaton Hangja Országos Énekverseny ötlete, szervezése és története 2011- ben kezdődött. Mindig is fontos volt számomra a fiatal tehetségek felfedezése, támogatása és szakmai segítése, melyet az orosházi, később a balatonszemesi Bel Canto® Énekstúdió kapcsán végeztem.
Az éneklés népszerűsítése és a tehetségek felfedezése során, kezdeményezésemre, először meghirdettük a Balatonföldvári Kistérség „Hangerő Tehetségkutató Dalverseny ” – ét, melynek nagyszerű folytatásaként 2012 – ben már a „Hangerő Megyei Tehetségkutató Dalverseny” szervezésével toboroztuk a tehetségeket, melynek során megyei nagyságúvá nőtte ki magát a rendezvény. A nagy érdeklődésre való tekintettel még ebben az évben, 2012 – ben, a megyei verseny győzteseivel – felmenő rendszerben útjára indítottuk Balatonszárszón a Balaton Hangja Országos Tehetségkutató Dalversenyt. Az országból sokan eljöttek a rangos eseményre, amely egyben egy szakmai találkozó is volt az énekes fiatalok körében. A verseny évről – évre, egymást követő években: 2012., 2013., 2014 . ig valósult meg Balatonszárszón.

Ezekben az években a Balaton Hangja Országos Tehetségkutató Dalverseny abszolút győztesei voltak:

- 2012 Balaton Hangja: Katz Zsófia
- 2013 Balaton Hangja: Tóth – György Karolina
- 2014 Balaton Hangja: Decsi Csaba

Sokan várták a folytatást, ám ezt követően Balatonszárszón megszűnt a verseny…. elnémultak a dallamok. Továbbra sem hagyott nyugodni a gondolat, hogy a sok versenyző, a lelkes közönség csalódottá vált; mert tudom, hogy a Balaton Hangja Tehetségkutató Dalverseny nagyon sok énekes életében fontos szakmai szerepet játszott.
A balatonföldvári Bel Canto® Énektanodám létrejöttével és működésével tovább folytattam és jelenleg is folytatom a tehetségkutatást és az énekoktatást.
Egyszer csak jött a gondolat, hogy felelevenítem a már korábban elkezdett ötletem: a Balaton Hangja Országos Énekverseny 2017 – ben ismét várja a tehetségeket, Balatonföldváron! Lelkesedésemet nagy örömmel fogadták a balatonföldvári kultúra szervezői: Balatonföldvár Város Önkormányzata, a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület, valamint a Bajor Gizi Közösségi Ház.
Most újult és közös erővel, hatalmas tervekkel folytatjuk a sokak által megkedvelt versenyt; ezzel szeretnénk elérni azt, hogy nyáron a Balaton legyen a dalos kedvű emberek találkozójának színtere! Kicsit megújulva, új arculattal, új Zsűrivel, a tehetséges hangokat elismerve tovább él a Balaton Hangja! Gyertek, énekeljünk és hangolódjunk a nyárra!
„Balaton Hangja – a dal, ami összetart!”

Pörneki Anikó
énekművész, hangképző tanár