Dél - Balatoni Jákó Vera Magyarnóta Club

„Jákó Vera élete”

Budapesten született 1934. augusztus 2-án. Eredeti iskolai végzettsége épületgépészeti technikus volt és közel egy évtizedig az építőiparban dolgozott. Azonban a zeneszerető közönség szerencséjére Jákó Verát Szerdahelyi János, az egyik legismertebb hazai nótaszerzőnk oktatta matematikára, aki felfigyelt különlegesen csillogó, fényes hangjára és azt javasolta neki, ne pazarolja el a tehetségét, képezze tovább magát. Bekerült az Országos Szórakoztató Zenei Központ zeneiskolájában és magánúton Molnár Imre főiskolai énektanárnál tökéletesítette daltechnikáját. Kiemelkedő szorgalmú tanítvány volt. 1964-ben debütált a Magyar Rádió nyilvános hangversenyén. 1974-től Európa szinte valamennyi országában vendégszerepelt. Brazíliától Kanadáig, Angliától Ausztráliáig rendkívüli sikereket aratott magas színvonalú magyar nóta éneklésével.
Énektudását természetes, mindig igényes megjelenésével és visszafogott színpadi eszközeivel emelte. Nemcsak elénekelte dalait, hanem életre keltette a színpadon. A műfaj iránti alázattal hirdette, hogy magyar nótát csak szívből lehet énekelni. Csak akkor lesz a dalban „élet", - vallotta, ha az énekes elolvassa a szöveget, elmondja szavakkal, hogy mit érez és azután önti dalba.
18 nagy hanglemezen működött közre, egy önálló nagylemeze is megjelent Csendül a nóta címmel (ezen saját szerzeménye is szerepel). Önálló műsorral 12 magnó- és hat videokazettája jelent meg. Legkedvesebb dalai voltak: a Párja nélkül a madár, Dankó Pista egyik leghíresebb dala, a Most van a nap lemenőben, Amerre én járok még a fák is sírnak, Ez a föld a hazám, és az Öreg prímás tégy hangfogót.
Sírján a „Ne szidjatok soha engem” című nóta egyik átköltött sora olvasható kőbe faragva: „Volt egyszer egy életvidám, dalos szívű nótás leány, kár volt érte, kár volt."
Emlékére a nótaénekeseknek évente ítélik oda a róla elnevezett díjat.

A Dél–Balatoni Jákó Vera Magyarnóta Klub 2016. 06. 26 – án alakult, melynek létrejöttével szeretnénk ápolni és népszerűsíteni a magyarnóta műfajt. Megalakulásunk idején néhányan elhatároztuk, hogy szabadidőnket a magyarnóták és a magyar népdalok népszerűsítésének szenteljük. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a magyarnóták és népdalok kiszorultak a média világából, a televíziók és rádiók csekély műsoridőt biztosítottak e műfajok közvetítésére. Ennek következtében a fiatalabb korosztályoknak szinte lehetősége sem volt, hogy találkozhassanak ezekkel a nagy múltú műfajokkal és ez által megismerhessék és megszerethessék őket.
A Dél – Balatoni Jákó Vera Magyarnóta Klub alapítója - és képviselőjeként is azt tapasztalom, hogy szüleinkhez, nagyszüleinkhez képest a dalok nagyon kis töredékét ismerjük. Ezen szeretnénk változtatni. Műsoraink és rendezvényeink által szeretnénk tovább éltetni a magyarnótát!
Őseink nagyon gazdag, a világon egyedülálló zenei kultúrával rendelkeztek, de sajnos napjainkra a magyar emberek nagy része nincs ennek tudatában. Az elmúlt évtizedek szellemisége rányomta bélyegét a nemzeti kultúrára és a magyar emberek gondolkodásmódjára is. Háttérbe szorították a magyarnótát, lenézték e műfaj művelőit, nem ismerték el a cigányzenekarok és prímásaik művészetét. Pedig valamikor a magyarnóta és a magyar népdal az emberekhez olyan közel álltak, mint az anyanyelvük. Életük szerves része volt az éneklés, a nótázás, szinte nem volt olyan tevékenység, amely közben ne szólaltak volna meg ezek a dalok. Ezekben az időkben nagyon sok cigányzenekar működött, szinte nem volt olyan város, ahol ne muzsikált volna egy-egy ilyen banda. A zenekarok egymással nívóban versenyeztek, hogy melyikük tudja szebben eljátszani a hallgatókat és ki tud feszesebb, ropogósabb csárdásokat húzni.
Reméljük és hiszünk abban, hogy ha az emberek megismerik újra ezeket a műfajokat, akkor nagy valószínűséggel megszeretik és ismét az életük részévé válik.
Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk részvételünkkel támogatni a magyar nótát és a magyar népdalt népszerűsítő rendezvényeket.

A Dél – Balatoni Jákó Vera Magyarnóta Klub tervezett programjai:
- Saját klubunkban havi egy alkalommal nótás délutánt szervezünk, ahol felelevenítjük kedvenc nótáinkat, megidézve Jákó Vera szellemiségét, előadó művészetét.
- Évente egy alkalommal, ősszel megszervezzük a Jákó Vera Nótás Találkozót, amely lehetőséget ad a műfaj iránt érdeklődőknek egy nagyszerű találkozásra; ezzel együtt az amatőr, magyarnóta énekesek bemutatkozására szeretnénk egy nótaversenyt is meghirdetni.

Céljaink:
- A magyarnóta és népdal műfajának, hagyományának ápolása saját programjaink által.
- Az emberekkel együtt közösen tenni a magyar kultúráért, őseink hagyományát tisztelve.
- A fiatal generáció megszólítása a magyarnóta és a magyar népdal irányába.
- Szakmai kapcsolatok kiépítése a jelenleg működő dalkörökkel, és magyarnóta klubokkal országos szinten, és határainkon túl.

Őszintén hiszünk benne és reméljük, hogy céljaink teljesülnek és a magyar emberek visszatérnek gyökereikhez, a népdal és a magyarnóta hagyományait ápolva az éneklés, a zene és a dal segítségével egyre többen újra büszke, öntudatos, optimista emberekké válnak.

A Dél – Balatoni Jákó Vera Magyarnóta Klub nevében:
Pörneki Anikó
énekművész, művészeti vezető